Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.

Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 11:49:59

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rola Moderatora  (Przeczytany 1055 razy)
Jan Zięba
PTGui Guru
Gaduła
*

« Odpowiedz #15 : Maj 08, 2010, 21:53:48 »

Nie chciałbym nadmiernie rozciągać już tematu podpisywania się na forum, ale zwracam się z prośbą do tych, których tzw. "nazwa wyświetlana" określona w profilu jest trudno zrozumiałym ciągiem znaków, aby rozważyli jej zmianę na coś bardziej przypominającego imię lub imię i nazwisko, nie koniecznie prawdziwe (choć wydaje mi się, że prawdziwe byłoby najlepsze).
Jan

Jan Zięba - fotografia panoramiczna
http://zieba.wroclaw.pl
Robert vel BeeR
Gaduła

Robert von Bielschowitz

« Odpowiedz #16 : Maj 09, 2010, 11:06:55 »

Janie, z tymi nazwami/imieniami dobry pomysł, tylko że w internecie przyjęło się tak, że mało kto podaje swoje prawdziwe imię i nazwisko. Każdy w jakiś sposób chce zachować cząstkę anonimowości. Więc może zamiast podawać całe imię i nazwisko wystarczy tylko imię. Tylko co w momencie gdy, wiele osób będzie miało takie samo Uśmiech Dojdziemy do absurdalnej sytuacji, że powstanie Jan Nowak1, Jan Nowak2, Jan Nowak3 itd. Albo Ania, Anka, Anna, Anusia.

Nie mówię tu o osobach, które już na tym forum się jako tako zagnieździły. W moim przypadku jest tak, że wszędzie się podpisuję nazwiskiem, które mam w dowodzie osobistym. Jednak na 99% forum, stron itd, a nawet wśród większości znajomych używam nazwiska po Dziadku, Czyli Beer. Ale mniejsza o to.

Wejdźmy w skórę takiego nowego użytkownika, który przykładowo przez ostatnie xx lat był nazywany dzieckiem NEO. Teraz już wydoroślał, chce się dowiedzieć czegoś na temat panoram. Wchodzi, rejestruje się a tu info, że musi podać imię. A on od wieków używa tylko pseudonimu. Taki użytkownik po prostu się nie zarejestruje.

Inna sprawa. Bardziej z punktu prawnego. Nicki, czy jak tam kto woli, nazwiska są zapisywane w bazie danych, do tego dochodzi miejsce zamieszkania. Wiadomo ni trzeba tego wypełniać, jednak na NaszejKlasie też niczego nie trzeba. Ale w takim przypadku jest to już gromadzenie danych osobowych.

Żeby nie było. Nie jestem przeciwny. Wszystko idzie w dobrym kierunku i to cieszy.

Człowiek uczy się przez całe życie...
----------------------

http://www.silcom.pl

Używam: Nikon D40 - Samyang 8mm / Nikor 18-55mm / Sigma 70-300mm - Autopano 1.4 - Photoshop 8 - KRPano 1.0.8.11
lookdigital
Forumowicz
Gaduła
*

« Odpowiedz #17 : Maj 09, 2010, 12:00:02 »

też uważam, że każdy może się nazywać jak chce (pod warunkiem, że nikogo nie obraża itp), skoro ktoś marzy by być lookdigital czy Terminatorem - niech chociaż tutaj spełni swoje najgłęsze marzenia, my zaś możemy się nieco czasem pośmiać

Robert Kuśmierz
Zaawansowany

« Odpowiedz #18 : Maj 09, 2010, 12:41:20 »

Witajcie !

dołączam się do tematu... i zaktualizowałem swój profil Imię - Nazwisko - fakt - nazwy skróty, tworzą bałagan, a przy dużej ilości przepływu informacji gubi się sentencja i skojarzenia. Sam używałem nazwy/skrótu kojarzonego z moją dziedziną pracy.
I tak pozostaje jako Robert  - lub jak kto woli Roberto...
Pozostaje jako częsty czytelnik waszych opinii w różnych tematach ... i ćwiczę swoją przygodę z "foto-pano-grafią"

pozdrawiam
Roberto

Robert Kuśmierz

SONY A550L & 18-55 SAM & SAMYANG 8mm F3,5
www.3dsigma.pl
Jan Zięba
PTGui Guru
Gaduła
*

« Odpowiedz #19 : Maj 09, 2010, 13:23:50 »

Dziękuję Robertowi za przychylenie się do mojej prośby.
Odpowiadając Beerowi (no właśnie, nie wiem, czy to sensowna odmiana Twojego pseudonimu) - nie jest dla mnie najważniejsze, aby każdy podpisywał się koniecznie swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem, ale żeby używane pseudonimy (jeśli ktoś musi zachować anonimowość) były wygodne w użyciu, możliwie łatwe do zapamiętania i odmieniania, nie zawierały cyfr, podkreślników itp.
Argument, że w internecie przyjęło się, że mało kto podaje swoje prawdziwe imię i nazwisko zupełnie do mnie nie przemawia. W internecie przyjęło się też (niestety), że pisze się niegramatycznie, bez polskich znaków, z literówkami i nie odpowiadając za swoje słowa (bo skoro nikt nie wie, kim jestem, to mogę napisać wszystko). Mi to jakoś nie odpowiada. Ale może po prostu za stary jestem Uśmiech.
Znam listy dyskusyjne, w których nie można występować pod pseudonimami i muszę przyznać, że je lubię. To zwiększa odpowiedzialność za słowa. Może warto w tym momencie przypomnieć, że Panosaurus poproszony przez Huberta, aby napisał coś o sobie, odmówił. Może między innymi dlatego łatwiej mu było zachowywać się na forum tak, jak się zachowywał?
Jan

Robert vel BeeR
Gaduła

Robert von Bielschowitz

« Odpowiedz #20 : Maj 09, 2010, 13:57:39 »

Teraz podziękowałeś Robertowi, ja też jestem Robert i już mamy ich dwóch. I teraz ktoś, kto nie wie o co chodzi zastanowi się komu podziękowałeś. Mnie jest obojętne jak się do mnie ludzie zwracają (Beerowi jest poprawnie Język). Tylko trzeba zadecydować, albo wszyscy używamy imion albo zostaje tak jak było. Ja dotychczas znałem Was po imieniu z dyskusji, tam się przewinęło Jan, tam Hubert i po prostu już kojarzyłem kto jak się nazywa.
Dobrym rozwiązaniem byłoby, aby kto chce dodał swoje imię do podpisu, ewentualnie do tego celu wykorzystać pole pod Avatrem.

Człowiek uczy się przez całe życie...
----------------------

http://www.silcom.pl

Używam: Nikon D40 - Samyang 8mm / Nikor 18-55mm / Sigma 70-300mm - Autopano 1.4 - Photoshop 8 - KRPano 1.0.8.11
gibson (Ilona)
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Maj 09, 2010, 14:01:37 »

Janku, jak dla mnie nie ma problemu, żebyśmy zmienili dane wyświetlane w profilu, tym bardziej, że ja i tak przedstawiam się imieniem i nazwiskiem w stopce pod każdym moim postem. Tylko tak sobie myślę, czy jak wszyscy zmienimy swoje wpisy, to nagle się nie pogubimy kto kim był wcześniej. W tej chwili mniej więcej kojarzę osoby, które się dotychczas wypowiadały, ale przed chwilą zadałam sobie pytanie, kim był wcześniej Robert, który teraz zmienił swój wpis w profilu? Uśmiech

pozdrawiam
Ilona

Ilona Gibek  ::  Milian Press - Reklama Twojej Firmy
http://www.ReklamaTwojejFirmy.pl
Jan Zięba
PTGui Guru
Gaduła
*

« Odpowiedz #22 : Maj 09, 2010, 14:48:59 »

Oj, zdaje się, że wygenerowałem problem z tymi imionami. Rzeczywiście nie widzę rozwiązania problemu, który sygnalizuje Ilona. Fakt, że zmiana istniejących pseudonimów może wprowadzić trochę zamieszania. Proponuję zakończyć ten temat. Niech po prostu każdy się zastanowi, czy sposób, w jaki się prezentuje przy postach jest wygodny dla innych. Jeśli ktoś, niezależnie od tego jaka nazwa wyświetla się w nagłówku podpisuje się pod postem, albo umieszcza więcej swoich danych w stopce (jak to robi np. Ilona) , to nie ma problemu.

Robert Kuśmierz
Zaawansowany

« Odpowiedz #23 : Maj 09, 2010, 21:41:18 »

hmmm - nie wiedziałem że moja zmiana spowoduje taką dyskusje -
Ilono - ja wcześniej występowałem jako 3dsigma - i dalej w stopce pozostała 3dsigma, ale przemówiła do mnie treść aby przywrócić swoja własne imiona. Już od dawna doszedłem do wniosku że my wszyscy za mało się szanujemy, za mało cenimy kim jesteśmy, ja jestem dumny z swojego imienia i mam nadzieję że ktoś będzie mnie kojarzył z imieniem i nazwiskiem. Fakt że spam robi swoje ale trzeba z tym walczyć i w gąszczu tylu loginów - haseł i innych dziwnych wymaganych nazw trzeba się odnaleźć i walczyć aby człowiek nie zginął w treści kodu .

Robert

Robert Kuśmierz

SONY A550L & 18-55 SAM & SAMYANG 8mm F3,5
www.3dsigma.pl
gibson (Ilona)
Gaduła

« Odpowiedz #24 : Maj 09, 2010, 22:45:00 »

Sygnalizowany przeze mnie problem, to był żart Uśmiech
Robercie, to nie Twoja zmiana spowodowała dyskusję, bo jak widzisz dyskusja toczyła się wcześniej, a ja cały czas jak najbardziej jestem za podawaniem imienia i nazwiska, co czynię zresztą już od bardzo dawna w swoim podpisie. Cieszę się z tego, że inni też wprowadzają zmiany i stają się mniej anonimowi i tak jak Ty dołączają do grona osób, które podają swoje dane. Super.

A to, że właśnie Ciebie wspomniałam, to dlatego, że przed moim postem Janek podziękował Robertowi. Dlatego też w pierwszej chwili zastanowiłam się kim wcześniej był ten Robert, ale jak zauważyłeś było to z uśmiechem Uśmiech
Po chwili spojrzałam na stopkę, zobaczyłam napis 3dsigma i już wiedziałam z kim połączyć Roberta.

A tak w ogóle, to myślę, że Janek w swojej wypowiedzi najlepiej podsumował już problem podawania danych:
Proponuję zakończyć ten temat. Niech po prostu każdy się zastanowi, czy sposób, w jaki się prezentuje przy postach jest wygodny dla innych. Jeśli ktoś, niezależnie od tego jaka nazwa wyświetla się w nagłówku podpisuje się pod postem, albo umieszcza więcej swoich danych w stopce, to nie ma problemu.

pozdrawiam
Ilona
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 23:30:33 wysłane przez gibson » Zapisane

Ilona Gibek  ::  Milian Press - Reklama Twojej Firmy
http://www.ReklamaTwojejFirmy.pl
wigi
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Maj 11, 2010, 08:15:47 »

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc zapytam tutaj, może uzyskam jakieś wyjaśnienie. Co się stało z użytkownikiem Panosaurus? Padła tutaj sugestia, że został wykluczony z forum, czy to prawda?
Znam wiele jego wcześniejszych wypowiedzi i też często mnie drażniły, ale nie wydaje mi się, by jego prowokacyjny "styl" pisania mógł być podstawą wykluczenia.
Mimo swojej kontrowersyjności Panosaurus mocno ożywił forum, a ostatnio nawet stał się bardziej "cywilizowany", a nawet zaczął udzielać rad (pomagać) innym.
Zauważyłem, że Panosaurus pozytywnie się zmieniał, aż tu nagle... zniknął.
Może stało się coś, o czym nie wiem?

lookdigital
Forumowicz
Gaduła
*

« Odpowiedz #26 : Maj 11, 2010, 08:35:40 »

Panozaurus nie został wykluczony
początkowo scaliłem jego wątki w dziale pokaż swoją panoramę, ale temat urósł dość mocno, poprosiłem Panozaurusa by się nie obrażał jak skasuję ten wątek i zaproponowałem zacząć go od początku

chwilowo Panosaurus się chyba sam wycofał, przeze mnie jest mile widziany każdy, wątków Panozaurusa nie uważam za powód do wykluczenia z panoforum, wróć Panozaurusie wróć, bez ciebie to forum nie będzie takie jak wcześniej (ale proszę załóż jakąś fajną stronę i wyświetlaj swoje panoramy po ludzku, ja, ze wszystkich może widziałem 2, to było nieco, hmm, upierdliwe, Panozaurusie, daj mi znać na maila czy chcesz, mogę ci bezpłatnie przekazać playera jaki napisałem we flshu, obsługuje on również panoramy fullscreen, mimo, że jest mały a jego obsługa śmiesznie prosta)

Darek

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!