Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.

Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 12:39:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: samyang 8mm kiepska ostrość  (Przeczytany 425 razy)
mariocool
Początkujący
*

Nikon D5000 Ninja 5 Smyang Autopno Giga +KRPano

« : Lipiec 22, 2010, 14:55:09 »

witam wszystkich na forum
jestem nowicjuszem w dziedzinie fotografii, przygode z panoramami sferycznymi dopiero zaczynam dlatego prosze o zrozumienie jesli bede zadawał banalne pytania, posiadam w tej chwili samyanga i Nikona d5000 głowice panoramicza i statyw, panoramy składam w autopano narazie bez licencji, wszystko wychodzi dobrze ale nie moge uzyskac dobrej ostrości, czy to noramlne przy tym obiektywie, moze mi którys z kolegów doradzic jak moge poprawic swoje zadjecia
pozdrawiam
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2010, 15:06:46 »

Witaj na forum!
Poszukaj włąściwych wątków na forum. Problem ostrości Samyanga był już dyskutowany. Ogólnie, należy fotografować na f8 - f11 i ustawiać ostrość na 0.3 m. Możesz samemu dokonać prób ostrości zależnie od diafragmy i głębi ostrości. Ponadto, fisheye nie ma równie ostro rysującej optyki w porównaniu do obiektywów standartowych. Trzeba mu to wybaczyć (ma przecież inne zalety) i poprawić nieco ostrość akcentuacją na PhotoShopie.

mariocool
Początkujący
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2010, 15:22:28 »

dziekuje za szybka odpowiedz, a czy obiektywy fish eye lepszej klasy jak sigma czy tokina beda sobie lepiej radzic z ostrościa, i jak duza jest róznica jakości  zdjec pomiedzy najtanszym Samyngiem a tymi z wyższej pułki?
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2010, 17:28:09 »

I to było już dyskutowane. Różnica nie będzie duża. Na początek naucz się posługiwać Samyangiem. To bardzo dobry fisheye mimo, ze tani. Jego mała cena po części tłumaczy się brakiem wbudowanej elektroniki (przenoszenia danych diafragmy, silnika ustawiania ostrości...). Pamiętam, jaki byłem zawiedziony, kiedy po raz pierwszy obejrzałem zdjęcia otrzymane Sigmą 8mm. Wydawało mi się, że aby mieć największą ostrość należy jak najbardziej przesłaniać obiektyw i użyłem f22. Katastrofa! Każda optyka ma optymalne parametry na zawsze tej samej diafragmie, na ogół f5.6, czasem f8, rzadziej f11. Efekt był katastrofalny. Trudno jest skonstruować fisheye'a. Pierwszy zbudowany przez Nikona "coastal" 8mm kryjący 180° wogóle nie miał przysłony, otwierał na f8 i miał ogromne wymiary i wagę. Samyang, w stosunku do niego to cudo techniki!

zbigi
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2010, 19:30:24 »

Upały takie, że trudno cokolwiek mądrego robić po pracy, stąd chyba mniejsza aktywność forumowiczów...
Ale ad rem...

Przede wszystkim witaj na forum!

O ostrości Samyanga/Falcona dużo informacji znajdziesz na naszym forum  wątkach:

W wielu postach znajdziesz odnośniki do informacji znajdujących się do informacji na innych stronach w Internecie.

Bardzo wartościowe - moim zdaniem - są informacje zamieszczone na stronach Michela Thobye'ego: http://michel.thoby.free.fr/, np.:

Może będziesz miał problem znaleźć znajdujące się na tych stronach spektakularne porównanie jakości różnych obiektywów fish eye, przytoczę więc bezpośredni link:
http://michel.thoby.free.fr/SAMYANG/1110andCo.swf
Chwyć myszką i pociągaj, a zdjęcia będą się przewijać, dzięki czemu zobaczysz, jakie są różnice w jakości odwzorowania tego samego miejsca przez różne obiektywy. Są to: Sigma 8mm, Nikkor 10,5mm, Samyang 8mm, Tokina 10-17 @ 10mm.

Ale, proszę, przeczytaj informacje w tych wątkach i na podanych stronach. Niektórzy z niecierpliwych adeptów panografii - jak zauważyłem - mają niechęć do czytania i chcą, aby im podać w formie "bryku" esencję wiedzy, wyselekcjonowaną z róznych źródeł. To jednak nie to samo, co przeczytać samemu, tak samo jak nie jest tym samym przeczytać jakąś książkę i przeczytać jej streszczenie, lub omówienie.

Jeśli chcesz możesz pooglądać też panoramy wykonywane obiektywami Sayang/Falcon przez członków tego forum i na tej podstawie wyrobić sobie pogląd o tym, jaką jakość można uzyskać z Twoje go obiektywu, zajrzyj na strony np. Roberta vel Beer http://silcom.pl a także na moją.

Mnie też na początku zdawało się, że obiektyw Falcon 8mm (to samo, co Samyang 8mm) jest bardzo słaby, z czasem jednak, także dzięki poradom i wskazówkom Huba, udało mi się osiągnąć wyniki (chyba?) wyraźnie lepsze, niż na początku, a sądzę, że jeszcze trochę rezerw w tkwiących w tym obiektywie jestem w stanie z niego wyciągnąć, jak jeszcze lepiej opanuję technikę.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 08:16:13 wysłane przez zbigi » Zapisane

Zbigniew Pilip
http://fotopano.pl
mariocool
Początkujący
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2010, 21:02:04 »

dziekuje za bardzo przydatne informacje, ciesze sie ze tak wyczerpujacymi postami chcecie mi pomóc, doceniam to i postaram sie szukac informacji z róznych zrodeł,juz niedługo zaprezentuje moje prace na forum i bedzie mozna je ocenic
pozdrawiam
Panosaurus
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2010, 18:59:24 »

samyang jest obiektywem takim sobie , o sredniej rozdzielczosci .
ale rozdzielczosc jest na tyle dobra, iz zdjecia niska ostroscia nie musza kluc w oczy.

najczesciej powodem niskiej rozdzielczosci lub ostrosci  panoram nie jest sam obiektyw , a niewlasciwa obsluga programow do skladania panoram ( lub szerzej mowiac - niewlasciwe postepowanie przy obrobce materialu ) , albo tez i bledy przy fotografowaniu.

Samyang potrafi dac ( o ile nie jest uszkodzony) wynik  wystarczajacy w tzw fotografii / panoramach  ogollnych , gdzie nie jest wymagana szczegolna rozdzielczosc.

rob nie w jpeg  a w tifie i nastawiaj w programie do skladanie panoram rozdzielczosc maksymalna.

to juz dygresja , ale glebia ostrosci jest nizsza niz zaznaczono na obudowie obiektywu , a wiec nastawiaj ostrosc w zaleznosci od odleglsci motywu.
nie przesadzaj z przyslona. dl f11 zostaje osiagnieta granica bolu - powyzej rozdzielczosc spada gwaltownie , na 3,5 tez jest nizsza niz na 5,6.

Panosaurus.

new panoramas free to copy : http://sites.google.com/site/panosaurus2/
marszull
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2010, 22:11:45 »

z moich doswiadczen z samayangiem wynika ze najlepsza jakosc osiagal on na f8
skala ostrosci byla ok, tzn przy nastawie pierwszego zdjecia, robilem reszte na tym samym ustawieniu i bylo ok
BTW teraz robie sigma
zbigi
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2010, 22:22:02 »

O! Witamy, marszull.
Miło przeczytać pierwszy post nowego (choć zapisanego już około miesiąca temu) użytkownika!
A może zechesz napisać coś więcej o sobie, jak trafiłeś do panoramicznego świata wirtualnej rzeczywistości, co Cię najbardiej w panoramach interesuje, na jakim jesteś poziomie wiedzy? Może masz już sporo doświadczeń, bo skoro zmieniłeś obiektyw z Samyanga na Sigmę, to chyba nie stało sięto za sprawą przypadku, przypuszcalnie stało sięto z powodu chęci zrealizowania bardiej ambitnych celów lub osiągnięcia lepszej jakości panoram?
Mamy dla tego celu stworzony specjalny wątek: Jestem nowy i chcę się przedstawić.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 22:24:31 wysłane przez zbigi » Zapisane

Zbigniew Pilip
http://fotopano.pl
marszull
Użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2010, 00:13:27 »

juz sie poprawilem Mrugnięcie
a co do sigmy to swiatlo raz, jednak lepsza ostrosc,
a ze obiektyw nie tylko do panoram ale tez do innej fotografii
to i af przy 2,8 do 8 sie przydaje
W sumie to moglem zostawic samyanga, bo by sie ciachnelo oslobe i moglby sluzyc do pelnej klatki Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 00:16:06 wysłane przez marszull » Zapisane
nediam
Początkujący
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 11, 2010, 15:30:47 »

Miałem okazję po testować sigmę 8mm i byłem pod wrażeniem, że wypadła gorzej (sic!) od mojego falcona.
Co do falcona to mój najlepiej sprawuje się na 0.4 - 0.5 i ostrzy dobrze nawet przy świetle 3.5.
Panosaurus
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Sierpień 11, 2010, 16:39:12 »

Miałem okazję po testować sigmę 8mm i byłem pod wrażeniem, że wypadła gorzej (sic!) od mojego falcona.
Co do falcona to mój najlepiej sprawuje się na 0.4 - 0.5 i ostrzy dobrze nawet przy świetle 3.5.

optycznie malo prawdopodobne
chyba , ze masz rzeczywiscie na mysli :

" po testowaniu "  "gorzej wypadla" np z torby na podloge czy cos w tym rodzaju.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2010, 16:47:55 wysłane przez Panosaurus » Zapisane

Panosaurus.

Tyka
Szeryf

« Odpowiedz #12 : Sierpień 11, 2010, 17:31:20 »

Uwierzymy (choc mało to prawdopodobne) jak zobaczymy, pokaż wyniki swoich testów.
Do odpowiedzi można dołączac załączniki, więc dodaj kilka zdjęc porównawczych obu obiektywów.
Jacky
Szeryf

Jacek

« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2010, 13:09:50 »

Panowie, jeżeli rozmawiacie o wpływie otworu przysłony na ostrość fotografii, to nie jest to relacja obiektyw-przysłona a wielkość matrycy - przysłona. Zjawisko optyczne nazywa się Limitem Dyfrakcyjnym i dla matrycy APS-C będzie max f8-11, a dla matrycy FF max F11-16. Dalsze przymykanie przysłony to nieporozumienie. Jeżeli chodzi o moje doświadczenie to dla APS-C f8, a dla FF -f11.

Problem znają wszyscy którzy bawili się kiedyś w fotografię makro. Długie tele nie sprawdza się zawsze, a dla wielu makrofotografów najlepszym rozwiązaniem okazuje się system 4/3.

Sony a700 + Sigma 10-20 + NN3 II
Panosaurus
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Sierpień 17, 2010, 14:17:08 »

Panowie, jezeli rozmawiacie o wplywie otworu przyslony na ostrosc fotografii, to nie jest to relacja obiektyw-przyslona a wielkosc matrycy - przyslona. Zjawisko optyczne nazywa sie Limitem Dyfrakcyjnym i dla matrycy APS-C bedzie max f8-11, a dla matrycy FF max F11-16.

zbyt daleko idace uproszczenie-prowadzace do nie calkiem slusznych wnioskow.
dla okreslonej konstrukcji obiektywu rozdzielczosc bedzie sie zmieniac wraz ze zmiana przyslony z dwoch konkurujacych powodow:
- wraz z przymknieciem przyslony , zostaja odcinane promienie skrajne inaczej ogniskowane niz centralne , rozdzielczosc rosnie.
- jednoczesnie wskutek zjawiska ugiecia promieni na krawedziach lamelek, ze spadkiem srednicy otwarcia  rozdzielczosc maleje.

wielkosc ugiecia czyli dyfrakcja ( choc nie jest to okreslenie calkiem prawidlowe ) dopiero po osiagnieciu wielkosci 2 wartosci pixelpitch - powiedzmy dwoch srednic pixela  zaczyna byc widoczna.

Czyli przymykajac przyslone jednoczesnie podnosimy rozdzielczosc i ja  obnizamy - na wykresie zaleznosci rozdzielczosci od przylony sa to dwie krzywe   jedna rosnaca , druga malejaca.

Poniewaz rozdzielczosc bedzie limitowana przez element o najnizszej rozdzielczosci  , w miejscu przeciecia tych krzywych uzyskamy najwyzsza rozdzielczosc obiektywu.

Dla obiektywow bardzo dobrze skorygowanych lezy ona w poblizu pelnego otwarcia ( po tym mozna rozpoznac swietne obiektywy - osiagaja max rozdzielczosci juz na duzym otwarciu).

jesli obserwujsz max rozdzielczosci ( abstrahujac od jej bezwzglednej wartosci) na tak mocno przymknietych przyslonach  jak 8 - 11  lub 11-16 oznacza to , ze uzywasz stosunkowo marnych obiektywow , wymagajacych az tak duzego odciecia promieni skrajnych.

to w duzym skrocie .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2010, 16:45:56 wysłane przez Panosaurus » Zapisane

Panosaurus.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!