Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.

Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 12:38:20

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Canon 1D i Ninja3  (Przeczytany 168 razy)
Mokipera
Użytkownik
**

« : Lipiec 26, 2010, 23:20:46 »

Jestem "na kupnie" głowicy do panoram. Po lekturze wielu tekstów, jak i tego forum skłaniam się ku marce Nodal Ninja. Mój aparat to Canon 1D Mark IIn (stary, ale jary). Obiektyw, który będę używał to 17-40 4.0. Do wspomnianego body producent wskazuje jako rekomendowany model Ninja 5.

Chętnie bym go kupił, jednak trochę boli cena - 1459 zł w najtańszej opcji. I zastanawiam się czy - wbrew sugestiom producenta - nie wziąć jednak Ninja 3 (999 zł). Zawsze to prawie pół tysiaka w kieszeni. Mój zestaw body+szkło waży 2,1 kg, a więc spokojnie mieści się w limicie wskazanym na 3 kg. Maksymalna odległości między osią obrotu dolnego ramienia a punktem montażu górnego ramienia to 96 mm, a mój pomiar 1D wskazuje, że dla znalezienia NPP wystarczy mi ok. 85 mm. Nie przewiduję aby robić gigapanoramy z użyciem teleobiektywu.

Zatem... czy sądzicie że mogę się zdecydować na Ninja 3?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie opinie.
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2010, 23:45:31 »

Odradzam NN3; Radzę NN5, nawet "light".
Używam NN3 ze zmienionym rotatorem dzięki czemu mogę używać Canona 50D (na NN3 z oryginalnym rotatorem nie mógłbym zrobić zenitu). Całość jest jednak na granicy wibracji. Używam głównie obiektywu 8mm i 10-20 mm. Z dłuższymi ogniskowymi stabilność byłaby zbyt słaba.
Twój aparat jest większy i cięższy od mojego. Obawiam się, że nie byłby w stanie zmieścić się na NN3 w pozycji do góry.

Mokipera
Użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2010, 00:18:15 »

Dzięki hub za szybką i rzeczową odpowiedź. Chyba mnie przekonałeś, nie myślałem jak będzie wyglądać fotografowanie zenitu.

A skoro ma być NN5 to dopytam jeszcze czy wystarczy ograniczyć się do wersji Lite? Czy zatrzaskowy system obrotowy ramienia górnego (z wersji pełnej) to tylko jakieś drobne udogodnienie czy istotna rzecz? Różnica w udźwigu (7 a 10 kg) nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2010, 08:24:19 »

Zatrzaskowy system ma na celu nie tylko zwiększenie udźwigu, lecz także większą powtarzalność ustawień.
Nie jest to jednak niezbędne. NN3 zatrzasków nie ma!

Sławek (KREO)
Szeryf

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2010, 15:48:48 »

A skoro ma być NN5 to dopytam jeszcze czy wystarczy ograniczyć się do wersji Lite? Czy zatrzaskowy system obrotowy ramienia górnego (z wersji pełnej) to tylko jakieś drobne udogodnienie czy istotna rzecz? Różnica w udźwigu (7 a 10 kg) nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Potwierdzam twoje przeczucia. Mam z zatrzaskiem i na początku to nawet korzystałem (waga sprzętu w zależności od obiektywu 1,3kg lub 1,5kg) .... ale tylko na początku teraz to niepotrzebny dodatek. Pokrętło bardzo dobrze blokuje.
Mokipera
Użytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2010, 13:31:09 »

Wielkie dzięki wszystkim za opinie. Przed momentem odebrałem paczkę z pachnącą Ninją 5 Light  Duży uśmiech Mam nadzieję, że za tydzień wrzucę Wam pierwszą panoramę do oceny.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!