Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.
Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:


 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Czerwiec 28, 2017, 08:04:04


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny problem w autopano po zmianie body  (Przeczytany 194 razy)
ochen
Początkujący
*
Wiadomości: 4


« : Marzec 25, 2017, 20:01:09 »

Hej,
Do tej pory do robienia panoram, używałem nikona D90 + Samyang 8mm CS II oraz Autopano Giga 4. Praca ze składaniem zdjęć w panoramy przez program, była praktycznie bezproblemowa i nie było jakichkolwiek błędów z łączeniem zdjęć (brak edycji).
Kilka dni temu zmieniłem body na Nikon D7200, obiektyw pozostał ten sam. Od tej pory zaczęły się moje problemy w autopano.
Za każdym razem, program źle łączy zdjęcia.
Nic nie zmieniałem w ustawieniach programu oraz przeprowadziłem test. Zaimportowałem zdjęcia z D90 i program złożył je poprawnie. Następnie paczkę zdjęć z D7200 i niestety program nie poradził sobie Smutny Sytuacja występuje w przypadku zdjęć w formacie RAW oraz JPG.
Gdzie może być problem?
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

W załączeniu screen z programu:

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2017, 21:05:03 wysłane przez ochen » Zapisane
pest801a
Gaduła
*****
Wiadomości: 411



WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2017, 17:09:46 »

nie jestem pewien ale sprawdz ustawienia NP roznica miedzy D90 a D7100 jest 6.5 mm wiec jezeli jest tak samo z D7200 to moze to jest przyczyna. Sprawdz ustawienia pionowego slupka czy jest w osi obrotu ja zgaduje opierajac sie http://wiki.panotools.org/Entrance_Pupil_Database
Pozatym RMS na obu masz przyswoity na 7200 wystarczy wyprostowac piony i po renderingu sprawdz czy sa bledy w punktach kontrolnych krzywy horyzont to nie jest duzy problem sprawdz jak to wyprostowac w edytorze AP
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2017, 17:12:33 wysłane przez pest801a » Zapisane

Mariusz Kalinowski
www.mkpano.com
ochen
Początkujący
*
Wiadomości: 4


« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2017, 20:27:13 »

Okazało się, że prowodyrem takiej sytuacji jest zdjęcie nadiru. Teraz zrezygnowałem z robienia zdjęcia nadiru, a poprostu ustawiam aparat pod innym kątem, dzięki czemu nie muszę robić dodatkowego zdjęcia.
Problem rozwiązany, dziękuję za podpowiedzi
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!