Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.

Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 09, 2010, 13:20:14

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sigma 10-20 a ilość zdjęć i ruchomy tłum.  (Przeczytany 3915 razy)
Jacky
Szeryf

Jacek

« : Kwiecień 17, 2009, 21:01:42 »

Tak jak w temacie.
Jestem w trakcie dopracowywania warsztatu. W styczniowym numerze Digital Foto-Video jest obszerny artykuł pieczołowicie traktujący temat tworzenia zdjęć sferycznych i za ich sugestią do tej pory moją Sigmą robiłem fotki 8szt 20stopni w górę, 8szt 20stopni w dół. 4szt 45stopni w górę. Dół mojego pomysłu 2szt ze statywu (na krawędzi widać statyw) i jeden z ręki. Razem 23 zdjęcia.

Czy nie uważacie, że to przesada? Czy zmieszczę się w 6szt+zenit+nadir? Oczywiście APS-C (sony a700). Interesuje mnie to z trzech powodów:
1. Serię robię 2-3 minuty, a przy ruchu słońca mogą się cienie przesuwać (i słońce).
2. Problem przy wietrznej pogodzie, z chmurami, czy drzewami.
2. Najważniejsza sprawa - tłum ludzki. Czy w ogóle jest możliwe zrobienie panoramy sferycznej na masowej imprezie obiektywem 10mm? (aps=15mm). Widziałem wasze dzieła i robią wrażenie. Jeżeli tak to proszę o wskazówki. Co?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2009, 21:10:33 wysłane przez Jacky » Zapisane

Sony a700 + Sigma 10-20 + NN3 II
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2009, 22:16:34 »

Typ zdjęcia napewno dyktuje dobór właściwego obiektywu. Sigma 10-20 jest bardzo dobrą optyką, lecz dla architektury...(ortogonalność, rozdzielczość, kontrast). Do zdjęć w ruchu, do reportażu ogólnie, lepiej pasuje fisheye 8, albo 10 mm. W przypadku rybiego oka priorytetem będzie szybkość działania, szersze pole widzenia, ale i mniejsza ostrość, problemy z aberacją chromatyczną, wieksze tendencje do zniekształceń (choć to wszystko można lepiej, bądź gorzej kontrolować).
Użycie obiektywu, który zmusza do wykonania 23 zdjęć nie jest "przesadą", lecz adaptacją do możliwości fotografa. Poniżej załączam link do jednej z moich pierwszych panoram:

http://www.panoramas.dk/fullscreen6/f43-paragliding.html

Do jej wykonania użyłem Sigmy 17-35 mm, bo innego obiektywu nie miałem. Nie potrafiłem wtedy jeszcze dać sobie rady z nadirem i własnym cieniem. Pokazuję ten przykład, aby podkreślić, że to nie ruch decyduje o doborze obiektywu, lecz proporcja pomiędzy wielkością przemieszczających się obiektów i wymiarami kadru. Oznacza to, że panorama jak powyżej (złożona z 44 zdjęć, a nie z ok. 30 jak wyliczył Hans Nyberg) jest możliwa, pod warunkiem, że zachowany jest właściwy dystans i troska o to, aby skaczący i jego paralotnia nie wychodziły poza kadr jednego ujęcia! Tłum jest złożony z wielu osób, a zatem każda z nich jest niewielkich rozmiarów na ekranie. Fotografowanie tłumu nawet 17mm obiektywem nie jest więc trudne! Jeśli chcesz jednak bardzo zbliżyć się do jakiejś osoby, tymbardziej w ruchu i ze spadochronem, tym bardziej będziesz potrzebował aparatu fullframe z obiektywem 10mm (bez osłony).

Dla porównania, zamieszczam link do innej panoramy, też z paralotnią, wykonanej w dokładnie tym samym miejscu dwa miesiące temu. Technika to monopod + NN3 + Sigma8mm + (5+1+1)RAW + Lightroom + PS Elements.

http://viewat.org/?i=fr&id_pn=4493&rc=1&sec=pn

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2009, 22:18:43 wysłane przez hub » Zapisane

Jacky
Szeryf

Jacek

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2009, 09:54:26 »

Drogi Hub'ie
Dziękuję Ci za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Istotnie, ważne w tym wszystkim, żeby sprzęt nas nie ograniczał. Mi zależało na panoramach takich jak ta twoja:http://annecypanoramique.free.fr/2008-10-23_Retour_Alpages/20081011_30flou_retour_alpages.html. 8mm to minimum?

Czy Sigma 8mm występuje w dwóch wersjach (fiszajka i zwykła)? Co?

hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2009, 10:48:08 »

Fisheye 8mm przy formacie połówkowym (crop=1.622) jest ogniskową optymalną, bo przy aparacie posiadającym 8 milionów pikseli, pozwala na uzyskanie panoramy equirectangularnej ok. 4000 x 8000 px. (Około, bo dla PTGui Pro max szerokość takiej panoramy = ok. 7600px, podczas gdy dla AutopanoPro = 8100px). Ilość zdjęć nie wpływa na wynik (więcej zdjęć będzie oznaczało jedynie większe strefy pokrywania się zdjęć sąsiadujących)! Liczy się jedynie ogniskowa i ilość fotositów w matrycy. Moim zwyczajem wykonuję 5, czasem 6 zdjęć po obwodzie. 4 zdjęcia wystarczają, ale przy ruchomych obiektach marża na sklejanie jest zbyt mała. Niektóre osoby mogłyby być poprzecinane! 6 zdjęć daje większe bezpieczeństwo, lecz nie należy go nadużywać, bo jedno zdjęcie więcej to 20% więcej kłopotów przy sklejaniu, a przy montażu tego typu, gdzie wiele elementów zmienia miejsce, to czasem godziny pracy. Mam zatem mały "zapas" pikseli pozwalający na wyprodukowanie panoramy kubicznej o ściankach nawet 2400x2400px mimo, że na ogół nie przekraczam 1800 x 1800px. Ogniskowa 10 mm fisheye (która kryje znacznie szersze pole widzenia, aniżeli 10 mm ortogonalne, tak jak w Twojej Sigmie) wymaga przynajmniej 6 zdjęć po obwodzie + obowiązkowy zenit i czasem nadir (zenit i nadir są fakultatywne przy stosowaniu 8mm, mimo że znacznie poprawiają jakość/ostrość tych partii panoramy), daje natomiast panoramę o znacznie większej ilości pikseli, a zatem i większą ostrość po sprowadzeniu do tej samej wielkości ścianki.
Tak, 8 mm to przede wszystkim wygoda, choć ze względu na jakość marzy mi się czasem 10 mm fisheye! albo równoważne 15mm + matryca fullframe.
Podkreślałem to już uprzednio - panoramy "reporterskie", improwizowane, w ruchu, wymagają stosowania blendera Smartblend (jest on jednym z Blenderów Autopano; w PTGui mozna go włączyć jako plugin)! Dokonuje "cudów" oszczędzając 60-80% retuszu. Koncepcja Smartblendu polega na rozpoznawaniu obszarów objętych wspólnym konturem. Jeśli jakiś kontur wychodzi poza kadr, to Smartblend chowa pod spód tę partię obrazu i zastępuje ją partią z ujęcia sąsiedniego. Czasem zdarza się, że na obu krawędziach są kontury (osoby) poprzecinane! Dlatego radzę po zrobieniu obrotu powtórzyć pierwsze ujęcie. Wykonanie 5 ujęć zajmuje 30 sek. W międzyczasie osoby mogły się poprzesuwać. Dobrze jest dysponowac wariantem ujęcia zamykającego obwód dla końcowego montażu.

Sigma 8 mm jest tylko w wersji fisheye. Kiedyś jej największa diafragma była f=4.0, teraz jest ona f=3.5. Modyfikacja polegała także na zastosowaniu bardziej skutecznych polew przeciwodblaskowych zwiększających kontrast i usuwających w dużej mierze flarę.

Istnieje także obiektyw fisheye o ogniskowej 4.5 mm, pozwalający na  uzyskanie obrazu kolistego 180° na matrycy APS. Trzema zdjęciami załatwiasz sprawę! Jakośc jednak nie idzie w parze!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 10:54:04 wysłane przez hub » Zapisane

Jacky
Szeryf

Jacek

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2009, 11:33:11 »

Smartblend powinno rozwiązywać wiele problemów jak piszesz. Rewelacja. Faktycznie musi dużo upraszczać, zwłaszcza jak ma dobre algorytmy. Jak uda mi się coś dynamicznego złożyć to na pewno się pochwalę.
Crop 1/1.622 to akurat crop canona, w sony mnożnik jest 1,5. Niby nie wiele, ale przy ortagonalnej ogniskowej 10mm to przyrost o 3 stopnie kątowe w pionie (a więc w poziomie przy tworzeniu panoramy).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!