Panoforum - vr360.pl - Forum poświęcone zdjęciom panoramicznym
Aktualności: Jeli masz problem z rejestracją i nie wyświeltla Ci się numerek: zmień przeglądarkę.

Ze względu na ataki na forum, wprowadziłem drobną zmianę w sposobie rejestracji, musisz wystukać następujący adres:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 12:39:25

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak dołączyć obsługę mapy?  (Przeczytany 481 razy)
hitchcock
Początkujący
*

« : Marzec 18, 2010, 20:29:54 »

Witam,

jestem początkującym w tej działce, proszę o kilka wskazówek.
Otóż jestem już w stanie wykonać zdjęcia do panoramy, posklejać ją, stworzyć wycieczkę przy pomocy Autopano Tour. Chciałbym jednak dodać do niej obsługę mapy, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy jest to możliwe z Autopano, czy muszę posłużyć się jakimś innym softem?

Pozdrawiam,
Patryk
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2010, 00:01:02 »

Cześć Patryk (alias Hitchcock)!

Autopano Tour jest interfejsem dla KRPano. KRPano posiada plugin (odpłatny) do obsługiwania GoogleMaps. Plugin ten jest w przynajmniej 2 (a może i 3) wariantach. Najprostszy kosztuje 15 euro. Aby jednak móc korzystać z tego pluginu należy wykupić licencję KRPano. Wejdź na stronę KRPano, aby przestudiować ofertę i różne warianty licencji. Możesz także spytać o cenę i możliwości Radka z naszego forum, bo jest on dealerem KRPano na Polskę. Wykupienie licencji KRPano poszerza możliwości Autopano Tour więc jest logiczną konsekwencją używania Autopano Tour.

Nie używam APT lecz używam KRPano. Wydaje mi się, że możesz, jak narazie, w zakresie APT, używać mapy będącej kopią ekranu. Mapa nie będzie wtedy różniła się od zwykłego "plugina", bo tak KRPano nazywa nieruchome hotspoty (miniaturki).
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 00:03:36 wysłane przez hub » Zapisane

Radek
Autopano Guru
Gaduła
*

Wirtualny Radek

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2010, 16:16:07 »

Pobierz wersję 1.1 Autopano Tour ze strony http://www.autopano.net/wiki-en/Lastest_Beta . W tej wersji można już wstawić mapę / jako obrazek / , mapę z Googla / interaktywną / można wstawić tylko w sposób opisany przez HUBa .

W tej wersji jest również bardzo ciekawa funkcja która pozwala zapoznać się z funkcjonalnością APT w wypadku posiadania również licencji KRPano . W tym celu w APT 1.1 w opcji Register -> Register KRPano można zaznaczyć checkbox przy TRY KRPano features . W APT włączają się wtedy funkcje które nie są dostępne bez licencji , ale uwaga . Wycieczka działa tylko lokalnie !

hitchcock
Początkujący
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2010, 23:22:24 »

Dziękuję Wam za odpowiedź, jestem już coraz bliżej osiągnięcia pożądanej wiedzy Uśmiech
Mam jeszcze pytanie. Załóżmy, że posiadam już licencję na Autopano Tour wraz z KRPano oraz kupiłem plugin do obsługi map Google.
Czy w takim wypadku mogę umieszczać panoramy w konkretnych punktach na mapie przy pomocy Autopano Tour, czy będę musiał grzebać w kodzie, żeby to zrobić?
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2010, 00:24:45 »

Będziesz musiał "grzebać w kodzie"! Chociażby po to, aby wykorzystać kod zrobiony automatycznie przez APT. Będziesz musiał odzyskać go i "wzbogacić" o inne funkcje, których APT jeszcze nie posiada (między innymi mapy). Robi się to już odręcznie wewnątrz skryptu krpano. Musisz zatem rozumieć co robisz, a więc nauczyć się krpano. Samo dorzucenie map nie jest skomplikowane. Trzeba pobrać klucz licencyjny (gratis) od Google. Wstawić go we właściwe miejsce skryptu, a następnie uzupełnić współrzędne i wskazać na rodzaj mapy. W razie czego pokażę...

Dr Gomez
Początkujący
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2010, 23:20:01 »

A co w wypadku jeśli muszę dołączyć w miarę interaktywną mapkę swojego autorstwa. Google się przydaje przy większych odległościach, a mi potrzebne jest jakieś rozwiązanie np. dla hotelu albo mniejszego obszaru. Gdzie szukać rozwiązania?
hub
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2010, 07:32:32 »

Witaj na forum!
Narysowaną przez siebie mapkę można załączyć jako zwykły plugin (nie różniący się od miniaturki). Zgodnie z zaprogramowaną akcją (nasunięcie myszką nad określoną strefę ekranu, albo uruchomienie przycisku) będzie się pojawiać, albo wysuwać, albo powiększać.

Dr Gomez
Początkujący
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2010, 13:21:48 »

Dziękuję za odpowiedź, myślałem, że to bardziej skomplikowane.
Na razie zbieram informacje na temat panoram, dlatego czytam i pytam Uśmiech
Mam nadzieję, że już niedługo będę mógł się czymś swoim pochwalić.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Dilber MC Theme by HarzeM
Serwis należy do lookdigital.pl

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!